RACUCHY , pancakes , پن کیک , palačinke , crêpes , પેનકેક , Блины , палачинки , Палачинке , krep , млинці , palacsinta
Jajka do mleka i zmiksować z mąką na gęste ciasto naleśnikowe.
Ja dałem 5 jajek ale można i z mniejszą ilością zastartować.
Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką i dla ilu osób robimy posiłek.
Ja jak zwykle wszystko robię na oko i na "Winie ' czyli z tego co się pod rękę nawinie.
Kilka jabłek poobierać.
Usunąć gniazda nasienne.
Wkroić w kostkę do ciasta - wielkość kostki wedle uznania.
Rozgrzać patelnię.
Odrobina smalcu żeby ciasto nie przywierało do rozgrzanej powierzchni.
Nakładać łyżką lub chochelką - co kto ma i jak uważa.
Zbyt lejące ciasto powoduje rozlewanie się przyszłego placka.
Kiedy boki wyraźnie zmieniają stan skupienia z ciekłego na stały znak to że trzeba będzie obrócić na drugą stronę.
Jeszcze chwilka i widelcem , szpatułką drewnianą lub łopatką myk i obrócone.
Lekko przesadziłem z temperaturą ale jeszcze nie przypaliłem.
Druga porcja lekko podratowana odrobiną mąki już jest odpowiedniejszej konsystencji i nie rozlewa się tak.
Upieczone racuchy szpatułką którą obracałem przekładam na talerzyk lub talerz i powtarzam nakładanie ciasta na patelnię - aż do upieczenia całego przygotowanego ciasta.
Ta porcja zdecydowanie lepiej wyszła od wcześniejszej.
A teraz jak kto lubi.
Tu z truskawkami rozmrożone jako polewa.
Najsmaczniejsze truskawki to takie które wyhodowaliśmy sami - wybór odmian jest spory a sprawdzonego dostawcę sadzonek znajdziecie w linku poniżej.
Polecam.
A tu bardziej tradycyjnie z cukrem pudrem.
Ostatnia porcja wyszła blado bo wcześniej wyłączyłem kuchenkę i jednak się pośpieszyłem bo patelnia nie miała już takiej temperatury aby zrumienić drugą stronę. Ale ciasto było upieczone.
Dodatki smakowe wedle uznania - dżem , sosy czy kremy - jak kto lubi.
Pozdrawiam miłego wieczoru życząc i za odwiedziny dziękując.
Ozimek czwartek 2014-02-20
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz