niedziela, 13 kwietnia 2014

KURCZAK , POLLO , CHICKEN , 鸡 , POULET , ЦЫПЛЕНОК

KURCZAK

Któż z nas nie zna tego rodzaju drobiowego mięsa - najczęściej chyba wykorzystywanego spośród mięs w kuchni.
Przyrządzany na wiele sposobów i praktycznie w każdej kuchni - no za wyjątkiem tych gdzie się mięsa nie jada ze względu na wiarę czy przekonania.
Dla tych którzy lubią pierś kurczaka to szybkie i nieskomplikowane rozpoczęcie czasami bardzo wykwintnego dla podniebienia dania.
Można je gotować czy dusić - piec smażyć i marynować aby uwędzić.
W zależności od zamierzonego efektu ostateczny wygląd dania pojawia się dość szybko bo mięso jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki cieplnej.
Smażona na tłuszczu czy też beztłuszczowo pierś kurza może stanowić bazę do stworzenia sałatki choćby gyrosowej , bądź po dodaniu śmietany pozostać daniem mięsnym na szybko do drugiego dania choćby z ziemniakami czy ryżem lub makaronem.
Każdy kto lubi ten rodzaj mięsa ma swoje ulubione danie które mu najlepiej w tej wersji wychodzi i smakuje najbardziej.
 A skoro powinniśmy jeść to co nam smakuje i na co mamy ochotę wiec ja lubię pierś pod każdą postacią i jest to kawałek kury który najbardziej mi podchodzi.


Smażenie na odrobinie smalcu na kolor złoty.


Teraz tylko dodać co się nawinie i danie gotowe.
Smacznego życzę pozdrawiając niedzielnym popołudniem.
Ozimek 2014-04-13